Portorož in Piran

Srednjeveško mestece, ki mu je skozi stoletja pečat pustila bližina mogočnih Benetk, nedvomno sodi med najlepša, najbolj ohranjena in najpristnejša sredozemska mesta. To pa še ni vse: ta edinstveni drobni zaklad ponuja še čudovito nedotaknjeno naravo, kulturo na vsakem vogalu, pa prvovrstno sol, oljčno olje, vino, zelenjavo in ribe. Vsak, ki ga bo odkril, bo bogato poplačan: z njegovim edinstvenim vzdušjem, mirom in šarmom, ki se poraja že stoletja. Nič ne daje vtisa ‘turističnega’, vse je pristno: hiše in prebivalci, pa tukajšnji lokali in trgovinice. In ni prostorčka v mestu, s katerega ne bi imeli pogleda, ki jemlje dih in ustvarja srečne trenutke.

Srečni trenutki: srečanje z Giuseppejem Tartinijem, slavnim sinom tega mesteca, ki si s spomenika na trgu, posvečenem njemu, ogleduje goste z vsega sveta. Tu so ribiči, ki po uspešnem lovu pravkar krpajo mreže. Gospa Polona, ki že petdeset let trikrat tedensko na tržnici prodaja svojo zelenjavo.

To pa še ni vse. Piran je namreč prežet s kulturo – to je gledališko, muzejsko, koncertno, galerijsko in prireditveno mestece. Zapeljivo mestece. Zapeljivo vabi, da bi človek pozabil na čas. Na naglico in stres.

Kakšno zgodovino ima to mestece! Bizantinsko cesarstvo, Beneška republika s svojimi trgovskimi in pomorskimi ambicijami, pa cesarska Avstrija – vsako obdobje je mestu vtisnilo poseben pečat. Še zlasti skoraj petsto let trajajoči beneški vpliv Piranu še vedno daje neponovljiv šarm …

Na vsakem vogalu arhitekturni, slikarski in kiparski biseri spominjajo na to, da tu kultura ni na ogled le v muzejih, temveč krasi mestni vsakdan.

Tu je sijajni Tartinijev trg, današnje središče mesta. Ovalni trg, obdan z mogočnimi palačami, kot je Benečanka (o njej legenda pravi, da jo je dal premožni beneški trgovec zgraditi za svojo piransko ljubico), bogato okrašeno mestno hišo in najstarejšo cerkvijo v mestu.

Nad mestom se dviga mogočna stolnica svetega Jurija, od katere se na vse strani odpira naravnost navdušujoč razgled – na pravljično morje mestnih streh, srednjeveško obzidje, pristanišče, ob jasnem vremenu pa vse do Triglava in Dolomitov.