FIUMARE – Kvarnerski festival morja in pomorske tradicije

Z močnim industrijskim razcvetom se razširijo luške kapacitete, Reka povezana z železnico in Karolinskim in Lujzinskim cesto s kontinentalnim zaledjem postane največja in najpomembnejša luka
hrvaškega Jadrana. To je vračanje v preteklost, ki ponovno živi na dan Kvarnerskega festivala, morja morske tradicije Fiumare. Povezovanje pomorske in trgovske tradicije prejšnjega časa z današnjim vsakdanjikom, Fiumare – Kvarnerski festival morja in pomorske tradicije postanejo posebni časovni načrti na pristnih lokacijah Delte – Mrtvega kanala in Verdijeve ulice – stičišča s tržnico in luko. Tradicijske lesene jadrnice privezane na Mrtvem kanalu, trgovci in obrtniki v tradicionalnih nošnjah iz vseh krajev Kvarnera, interaktivne delavnice pomorskih in ribiških znanj, ladijsko-modelarske delavnice in promocija starih običajev, fotografij in slik … Tradicionalne pesmi in plesi, gastronomska ponudba domačih jedi in vina , regate tradicionalnih bark jadrnic, svečani konvoj bark in ladjic, ribiški večer, tematske razstave in filmi, poučna predavanja, delavnice namenjene otrokom, večer poezije, odprta vrata muzeja, knjižnice, astronomskega centra … to je kolaž živih slik iz Mrtvega kanala skozi stoletja. To je festival FIUMARE.

Fiumare, festival morja in pomorske tradicije s kvarnerskimi značilnostmi, se je odvijal od 30. maja do 6. junija 2018 s svečano otvoritvijo 29. maja na Korzu in svečanim defilejem udeležencev festivala. 1. junija je v akvatoriju potniške luke potekal zgodovinski dogodek “Karolina Rečka rešuje Reko”.